Att använda uppvärmt vatten för att transportera värme ut i ett hus eller en fastighet är idag ett självklart val eftersom vatten har en betydligt större förmåga att leda värme från ett material till ett annat än exempelvis luft.
Ett vattenburet värmesystem är ett slutet system. Det är alltså samma vatten som cirkulerar i systemet. Ju bättre man tar hand om sitt värmesystem och värmevattnet, desto bättre för all teknisk armatur – och din plånbok!
Ett smutsigt värmesystem försämrar drastiskt funktionen; Det orsakar dyra driftstopp, sänker värmeöverföringsförmågan och sänker livslängden på all teknisk armatur såsom värmeväxlare, värmepumpar, radiator- eller golvvärmeventiler.
Eftersom inget material är helt diffusionstätt så tar värmesystemet långsamt in syre. Det blir ett problem eftersom syret binder den metall som finns naturligt i vattnet, eller den tekniska armaturen. Det här fenomenet leder på sikt till att slam-, kalk- och rostpartiklar som cirkulerar i systemet hopar sig och fastnar, i exempelvis dina radiatorer, ventiler eller i värsta fall din värmepump. Då kan du få dyra (och kalla) driftstopp och så klart dålig verkningsgrad. Lösningen är att filtrera bort dessa partiklar med ett magnetitfilter. Det kan även motverkas på lång sikt genom en avgasare för värmesystem. Läs mer om avgasare här nedanför!
Eftersom vattnet som cirkulerar i systemet alltid väljer lättaste vägen, kan ett dåligt injusterat system tvinga vattnet att inte passera de värmeavgivare vi önskar (radiatorer, golvvärmeslingor etc) Där vattnet inte passerar blir det helt enkelt inte uppvärmt, och på andra ställen kan det istället bli för varmt. Ett dåligt injusterat system kan också ge upphov till missljud.
Din värmepump eller värmeväxlaren i teknikrummet eller undercentralen kan ha ett tekniskt fel. I många fall kan det räcka med att serva maskinen och se till så att funktionen återställs – i vissa fall behöver en reparation utföras. Det kan också vara så att maskinens tekniska livslängd har passerats. I så fall behöver den bytas ut.
Det finns flera lösningar och preventiva metoder för att hantera problem med värmesystem.
-Ett åldrat värmesystem, eller bara ett system som varit i drift utan avgasare eller magnetitfilter installerat under lång tid, kan kräva ordentliga åtgärder för att rena från alla smuts- och slaggpartiklar. Att kraft- och backspola ditt värmesystem med en kemlösning renar effektivt ett igensatt värmesystem.
Vi monterar temporärt en kraftig spolpump. Pumpen har en backspolfunktion som tillsammans med effektiva kemlösningar spolar ur värmesystemet ordentligt. Med detta rensar vi bort stora mängder magnetit-, rost- och slaggpartiklar.
Efter denna procedur installeras sedan ett magnetitfilter tillsammans med ett specialanpassat medel för att skydda värmesystemet Vid stora problem kan även ett ventilbyte till radiatorer eller golvvärmen behövas.
Hårt vatten kan snabbt bli en dyr huvudvärk för ditt värmesystem. Många tänker inte på det, men vattnet som cirkulerar i systemet har en enorm påverkan på både prestanda och livslängd. Här är varför kalkrikt vatten kan vara en av de största bovarna i dramat – och varför en vattenavhärdare kan spara både energi och pengar i längden.
1. Förlänger livslängden på ditt värmesystem
Höga kalkhalter leder till att kalkavlagringar bildas i systemets rör, komponenter och teknisk armatur. Med tiden byggs dessa avlagringar upp, vilket gör att rören successivt täpps igen och värmeöverföringen försämras. Resultatet? Ökad risk för haveri och behov av kostsamma reparationer – eller i värsta fall ett helt systembyte i förtid.
2. Effektivare uppvärmning och lägre energikostnader
När kalk avlagras i värmesystemet fungerar det som ett isolerande lager mellan värmekällan och vattnet. Systemet måste jobba mycket hårdare för att få upp temperaturen, vilket leder till ökad energiförbrukning och högre kostnader på el- eller gasräkningen. Enligt flera studier* kan ett kalkfritt system kan spara upp till 15 % energi, vilket snabbt blir pengar tillbaka i plånboken.
3. Mindre underhåll och färre stopp
Med ett rent och kalkfritt system slipper du regelbundet underhåll som annars skulle vara nödvändigt för att hålla värmesystemet igång. Hårt vatten ökar risken för korrosion och skador på systemets komponenter, vilket gör att du riskerar oplanerade stopp under vintern när du behöver värmen som mest. Ett mjukt vattensystem är ett tryggare val och minskar stressen över framtida problem.
4. Hälsosammare inomhusklimat
Avlagringar från kalk gör att värmesystemet ofta inte fungerar lika jämnt och effektivt, vilket kan leda till ojämna temperaturer i hemmet. Med ett renare system får du en jämnare och mer behaglig värme, vilket skapar ett bättre och mer hälsosamt inomhusklimat för hela familjen. Att skydda ditt värmesystem mot kalk är att satsa på hållbarhet och energieffektivitet. Med ett avhärdat system får du en jämnare, mer ekonomisk och pålitlig uppvärmning – och ett värmesystem som håller trygg och varm i längden.
*Se gärna studier utförda av U.S. Department of Energy (DOE) Studies, International Association for the Properties of Water
and Steam (IAPWS), National Renewable Energy Laboratory (NREL), Journal of Mechanical Engineering Science samt
European Federation of Corrosion (EFC).
Det finns olika saker att göra för att förebygga framtida problem för dig som har ett ny- eller relativt nyinstallerat värmesystem. Funderar du på vad som är bäst? Hör av dig till oss så ser vi tillsammans vad som är bäst för ditt värmesystem
Beroende på storlek på systemet kan en avgasare vara en väldigt effektiv metod för att fånga upp det syre som finns i vattnet. Detta görs genom att avgasaren skapar ett undertryck och vakuum. Det får vattnet att koka och syret lämnar vätskan genom avluftningsventiler.
Ett magnetitfilter, eller magnetitfälla, är ett smutsfilter med en kraftig magnet som fångar metallpartiklarna i vätskan. Vi installerar magnetitfiltret tillsammans med ett medel till värmevattnet. Det kommer sedan att skydda värmesystemet under lång tid. Vi monterar även avstängningsventiler för att underlätta vid rensning av filtret.
Vi installerar regelbundet avhärdare för både dricksvatten- och värmesystem. Texten ovan beskriver typiska problem i ett värmesystem där kalkrikt vatten används, och ett avhärdningsfilter bör vara en självklarhet när du nyinstallerar ett värmesystem – eller servar det. Kontakta oss för mer information!
Kontakta oss om värmesystem i Stockholm. Ta reda på dina möjligheter med oss, så får du en kostnadsfri offert.
©2024 Ängby Rör