Vatten – Vårt viktigaste livsmedel!

Har du koll på kvaliteten på ditt dricksvatten?

Vatten är vårt viktigaste livsmedel, och många tar det för givet. Har du egen brunn med egen vattenförsörjning vet vi av erfarenhet att många inte ens minns när de senast kontrollerade tjänligheten på sitt dricksvatten.

Vi rekommenderar att du kontrollerar ditt vatten regelbundet med ett vattenprov. Det är samma rekommendation som Livsmedelsverket. Har du barn bör du göra det så ofta som vart tredje år. Barn är nämligen högkänsliga för en mängd av de ämnen och partiklar som kan finnas i ditt vatten. Vi ser till att du får hjälp med en första grundlig analys. Om det behövs hjälper vi dig därefter med
vattenrening.

Handen på hjärtat – när kollade du ditt dricksvatten senast?

Borrad eller grävd brunn?

En borrad brunn har sällan problem med bakterietillväxt, utan andra vanliga problem kan handla om förhöjda värden av exempelvis Nitrit, Nitrat, Kalk, Järn och Mangan. Ytvatten som rinner ner i brunnen kan också ge problem med humus (COD-Mn, alltså biologiska partiklar) eller bakterietillväxt. 

En grävd brunn har i större utsträckning problem med bakterietillväxt och mikrobiologiska partiklar 
än en borrad brunn. Andra problem kan vara Radon, Bly, Koppar, eller lågt pH-värde.

Förändringar över tid

En väldigt viktig anledning till att man ska ta regelbundna vattenprov är att förutsättningarna runt fastigheten kan förändras. Ett avlopp kan gå sönder vilket leder till att bakteriefyllt vatten läcker ut och ner i brunnen, föroreningar från jord- eller skogsbruk, avföring från vilda eller tama djur kan rinna ner i brunnen etc.

Låg vattenkvalitet skadar med än oss

Mineralrika grundvatten kan orsaka kalkavlagringar och skador på rör, varmvattenberedare, diskmaskiner och andra hushållsapparater. Värmevattnet i ditt värmesystem består av precis samma vatten, vilket kan orsaka stora problem för golv- eller radiatorventiler, värmeväxlare, värmepumpar och annan teknisk armatur. Med rätt filter minskar du risken för kostsamma reparationer och förlänger livslängden på din utrustning. Kontakta oss för mer information!

Vattenanalyser

Vid behov eller önskemål kan man beställa en utökad analys av vattnet, och dessa kan se olika ut beroende på förutsättningarna. Provets utformning bestäms oftast utifrån om ni har en borrad eller grävd brunn, och alla mätningar utförs efter Livsmedelsverkets rekommendationer och riktlinjer.

Den första analysen

Om ni inte upplever något konkret problem med ert vatten så rekommenderar vi en första enklare analys av vattnet. Då mäts följande:

  • pH
  • Fe (järn)
  • COD (humus)
  • dH (kalk, hårdhet)
  • nitrat
  • nitrit.

Efter provsvar återkopplar vi till er och presenterar analysens resultat samt eventuella rekommenderade åtgärder.

Utökad vattenanalys – Borrad brunn

  • Fysikaliska/kemiska Analyser: COD(Mn),konduktivitet, pH, alkalinitet, turbiditet, färg:
    • Anjoner: Fluorid, Nitrat, Klorid, Sulfat
    • Närsalter: Ammonium, Nitrit, Fosfat o Metaller: Järn, Kalcium, Kalium, Koppar, Magnesium, Mangan, Natrium, Hårdhet (total), Arsenik, Bly, Uran
  • Radon
  • Mikrobiologiska analyser: Odlingsbara mikroorganismer vid 22°C (3 dygn), Escherichia coli,
    Koliforma bakterier

Utökad vattenanalys – Grävd brunn

  • Fysikaliska/kemiska Analyser: COD(Mn),konduktivitet, pH, alkalinitet, turbiditet, färg:
    • Anjoner: Fluorid, Nitrat, Klorid, Sulfat
    • Närsalter: Ammonium, Nitrit, Fosfat
    • Metaller: Arsenik, Järn, Kalcium, Kalium, Koppar, Magnesium, Mangan, Natrium,
      Hårdhet (total), Bly, Uran
  • Mikrobiologiska analyser: Odlingsbara mikroorganismer vid 22°C (3 dygn), Escherichia coli, Koliforma bakterier

Kommunalt vatten

Har du tillgång till kommunalt vatten så kan du lita på att vattnet är rent nog att dricka. Men, eftersom det kommunala vattnet tas från olika vattenkällor så kan vissa ha lokala problem med exempelvis hårt vatten, dvs väldigt kalkrikt vatten. Det kan vara ett stort och i slutändan dyrt problem eftersom kalk sätter igen blandare, diskmaskiner, tvättmaskiner och lämnar fula fläckar på exempelvis porslin eller i duschen. Vi installerar regelbundet kalkfilter av olika storlekar, hör av dig till oss för mer information!

Kalk och värmesystem – Ett ruskigt kallt problem!

Hårt vatten kan snabbt bli en dyr huvudvärk för ditt värmesystem. Många tänker inte på det, men vattnet som cirkulerar i systemet har en enorm påverkan på både prestanda och livslängd. Här är varför kalkrikt vatten kan vara en av de största bovarna i dramat – och varför en vattenavhärdare kan
spara både energi och pengar i längden. 

1. Förlänger livslängden på ditt värmesystem
Höga kalkhalter leder till att kalkavlagringar bildas i systemets rör, komponenter och teknisk armatur. Med tiden byggs dessa avlagringar upp, vilket gör att rören successivt täpps igen och värmeöverföringen försämras. Resultatet? Ökad risk för haveri och behov av kostsamma reparationer – eller i värsta fall ett helt systembyte i förtid.

2. Effektivare uppvärmning och lägre energikostnader 
När kalk avlagras i värmesystemet fungerar det som ett isolerande lager mellan värmekällan och vattnet. Systemet måste jobba mycket hårdare för att få upp temperaturen, vilket leder till ökad energiförbrukning och högre kostnader på el- eller gasräkningen. Enligt flera studier* kan ett kalkfritt system kan spara upp till 15 % energi, vilket snabbt blir pengar tillbaka i plånboken.

3. Mindre underhåll och färre stopp
Med ett rent och kalkfritt system slipper du regelbundet underhåll som annars skulle vara nödvändigt för att hålla värmesystemet igång. Hårt vatten ökar risken för korrosion och skador på systemets komponenter, vilket gör att du riskerar oplanerade stopp under vintern när du behöver värmen som mest. Ett mjukt vattensystem är ett tryggare val och minskar stressen över framtida problem.

4. Hälsosammare inomhusklimat

Skydda Ditt Värmesystem Mot Kalk

Avlagringar från kalk gör att värmesystemet ofta inte fungerar lika jämnt och effektivt, vilket kan leda till ojämna temperaturer i hemmet. Med ett renare system får du en jämnare och mer behaglig värme, vilket skapar ett bättre och mer hälsosamt inomhusklimat för hela familjen.

Att skydda ditt värmesystem mot kalk är att satsa på hållbarhet och energieffektivitet. Med ett avhärdat system får du en jämnare, mer ekonomisk och pålitlig uppvärmning – och ett värmesystem
som håller trygg och varm i längden.

*Se gärna studier utförda av U.S. Department of Energy (DOE) Studies, International Association for the Properties of Water and Steam (IAPWS), National Renewable Energy Laboratory (NREL), Journal of Mechanical Engineering Science samt European Federation of Corrosion (EFC).

Vilket behov har du?

Kontakta oss om värmesystem i Stockholm. Ta reda på dina möjligheter med oss, så får du en kostnadsfri offert.

Badrum
Badrum